2013. szeptember 24., kedd

Conti kápolna

A Kulturális Örökség Napjai keretében kinyitották a kőbányai apró Conti kápolna kapuit. Egy fiatalember volt az idegenvezető, akinek a nevét sajnos nem tudom, pedig nagyon jó munkát végzett. A kápolnáról, mint személyről beszélt, amelynek (akinek) a sorsfeladata a közösségépítés. A történetét hallva tényleg úgy tűnik, a kis kápolna összegyűjti a lelkeket.


az épület előtt álló fa feszületet 1879-ben emelték

Conti Antal Lipót egy olasz származású kőfaragó mester volt, aki folytatta az apai hagyományokat, végig gyakornokoskodta Európát, hogy mester lehessen maga is. A XVIII. sz. elején Kőbányán főleg szőlők voltak, a téglagyárak csak később lettek jelentősek e területen, illetve erre vezetett egy zarándokút is. 

Kolerajárvány tört ki, az orvosok légfürdőt javasoltak Continak és feleségének, akik kihasználva, hogy szőlőföldjük itt volt, kihúzódtak a városból az áhított gyógyító friss levegőért. A mester megesküdött, ha túlélik a járványt, köszönetképpen építenek egy kápolnát, és saját kezével fogja kifaragni az oltárt. Így is történt, állták szavukat, és 1740-re elkészült a kápolna. A külseje ún. parasztbarokk, belül azonban teljes barokk stílusút emeltek, oldalsó sekrestyés még nem tartozott hozzá.

az oltár, amely egyetlen kődarabból faragott Conti és a díszítőszobrok

Ekkor elindult a közösségformálás, az igen kis létszámú keresztény közösség már éppen "belakta" magát a kápolnába, mikor jött a hír, II. József 1786-os magyarellenes rendeletei egyike értelmében minden fogadalmi kápolnát le kell bontani. Conti (aki időközben újranősült, és a kor szokásainak homlokegyenest egy nálánál 15 évvel idősebb nőt vett el) családi összeköttetései révén, és főleg annak köszönhetően, hogy a király a halálos ágyán visszavonta több rendeletével egyetemben ezt is, elérte, hogy a kápolna megmeneküljön. 16 évnek kellett eltelnie, hogy újra használhassák a hívők a kápolnát. Ez idő alatt kidőlt egy fala, beszakadt a teteje, de a helyi pap gyűjtést rendezett, amelyből helyreállították a károkat. Első körben kevés pénz gyűlt össze, így még egy gyűjtést indított, amelynél csodálkozva tapasztalta, hogy még több pénz gyűjt össze, mint az elsőnél, hiszen a kőbányai hívek felismerték, tenniük kell, ha újra szeretnék használni az épületet. Épült mellé egy fogadó-kocsma is, majd központtá alakult. Ismét a közösséget formálta.

1899-re felépült a Szent László templom. Ekkora a kápolna megint borzasztó állapotba került, és mintha meghálálta volna a korábbi gondoskodást, éppen akkor rogyott be a teteje, mire a hívek átszoktak az új templomba.

Az első világháború után kétkezi segítséget is nyújtottak a helyiek, és a legenda szerint a kihajtható oltárkép mögött egy kockás füzetben őrzik azok nevét, akik valaha segítettek a kápolna felújításában, rendbehozatalában. Mivel oda húz a szívünk, ahova energiát és munkát fektettünk, lassacskán visszaszállingóztak azok, akik kivették részüket a helyreállításban.

1938-ban ismét felújították a kápolnát, de sajnos a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett. Egy becsapódó bomba repeszei megsemmisítettek a műtárgyakat, szétszaggatták az oltárképet is, amelyet később egy helyi restaurátor javított meg. A háború után az elveszett kulcs miatt nem tudtak könnyen bejutni a kápolnába, be kellett nyomni az ajtót, de kis híján kudarcba fulladt ez a kísérlet, mert embermagasságú madárürülék töltötte ki a kicsiny teret. Ahelyett azonban, hogy lebontották volna, az eddig legnagyobb statikus helyreállítás vette kezdetét. Egy helyi lakos örököse kettős keresztet talált a pincében, melyet saját költségén restauráltatott, majd visszaadta a kápolnának. Az öregúr anno a torony beomlásánál megtalálta a keresztet, és hazavitte, hogy megőrizze azt. 



1958-ban építették mellé a sekrestyést. Ekkor az egyik hívő szó szerint addig veszekedett az építőkkel, amíg a kidobásra ítélt régi ablakot helyre nem állították, ebből lett a karzat.


1988-ban ismét beomlott a torony, de helyreállították, majd az utolsó szépészeti felújítás 2004-ben volt, amikor egy szobafestő egymaga adományként kifestette a falakat.

az oltár egyedülálló, megjelenítik rajta az Atyát és a Fiút, felettük található a Szentlélek

A sorsfeladat újabb jele, hogy ebben a kápolnában minden vallású közösség megfordult már, most a görög-katolikus egyházközösséghez tartozik.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése